2014. Dec.02.

Versenyek lesznek jövőre is

  Vissza

Igazán régen volt 1966 tavasza, amikor megtartották lapunk első Nyelvművelő versenyét.

Ebből nőtte ki magát a Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny, melyet idén november 8-án tartottunk meg Udvarnokon. A rendezvény fél évszázaddal ezelőtt sokkal tömegesebb volt, már csak azért is, mert sokkal több magyar diák volt Vajdaságban, ám a szorgalom, az igényesség, a rátermettség úgy tűnik változatlanul megvan.

Hirtelenjében mégsem tudnám megmondani, mennyien versengtek akkor, az utóbbi években azonban átlagosan 15-20 helységből 60-80-an . Örülünk nagyon az érdeklődésnek, hisz akik megteszik az utat Udvarnokig, versenyünk névadójának szülőfalujáig, azok valóban tisztelik a szép szót, legalábbis jó úton haladnak, hogy anyanyelvük „mestereivé” váljanak , és egyszer továbbadják tudásukat a következő nemzedéknek. Ebben sok-sok tanár, tanító segíti őket, és a szülők támogatása sem lebecsülendő.

Sakkversenyünk ugyancsak a hatvanas évekre nyúlik vissza. A távoli 1968 decemberében Csókán rendezték meg lapunk első sakkversenyét. Kisebb kényszerszünetektől eltekintve minden évben megrendezésre került (1970-ben a diákolimpia, majd 1988-tól 1994-ig gazdasági és egyéb nehézségek miatt elmaradt), így ha jól számolunk vissza, akkor az idei verseny volt a sorrendben 39. Ha átlagosan 150-en vettek részt egy-egy tornán – bár a visszaemlékezők szerint ennél többen, néha 300-an is össszesereglettek –, akkor az össz versenyző száma minden bizonnyal több ezerre, akár 6-7 ezerre is tehető. Erre is büszkék vagyunk. Örömünk még nagyobb lenne, ha a Jó Pajtás sakkversenyén több magyar ajkú diák versengene. Idén Magyarcsernyéről, Gunarasról, Bácskossuthfalváról, Zentáról érkeztek tömegesebben Bajsára. Nagyobb sikereikre még várni kell, de van idő felzárkózni a legjobbakhoz. Reméljük a versenyünknek otthont adó Testvériség-egység iskola diákjai is kedvet kapnak a sakkbábukkal való ismerkedéshez, játékhoz.

 

 

Az eredményhez mindenkinek gratulálunk. Találkozzunk jövőre is a Jó Pajtás rendezvényein!

Scroll to Top