2017. Okt.12.

Szabadkai siker egy szlovákiai rajzpályázaton

  Vissza

Nem túlzás életreszóló élménynek nevezni egy több száz kilométeres utazást, különösen ha annak célja egy elismerés átvétele. Ebben a kivételes helyzetben voltak Varga Péter és Kujundzsity Tifani, a szabadkai J. J. Zmaj iskola negyedikesei, akik október első napjaiban Szlovákiába utazhattak tanító nénijükkel. Nem is egy, hanem három napot töltöttek a tőlünk északra fekvő országban, ahol a vendéglátók kedvességét élvezték.
A nemzetközi képzőművészeti pályázatot hagyományosan meghirdető Hlohovec, magyarul Galgóc városa Pozsonytól északra található. Ebben a városban kevés magyar él, noha 1868-ban itt került elő az első tarsolylemez-lelet a honfoglalás korából.
A pályázaton kivételesen jól szerepeltek a szabadkai képzőművészek. Mint azt Grubanov Martinek Emília tanítónőtől megtudtuk, tanítványai: Varga Péter és Kablyev Szonya (J. J. Zmaj iskola) különdíjban részesültek, a Népkör Magyar Művelődési Központ növendékei, Boros György tanítványai pedig különböző díjakat gyűjtöttek be. Tóth Szilárd 3. helyezést ért el a 12-15. éves korosztályúaknál, Fürstner Nina kiérdemelte az UNESCO különdíját, Csegar Olga a Nemzetközi Művészeti Iskola különdíját kapta meg, Fürstner Korina pedig a galgóci Kultúrotthon különdíjában részesült.
A díjátadáson részt vehetett Varga Péter és Kujundzsity Tifani, aki ugyan nem nyert díjat, de Szonya helyett, aki külföldön van, képviselhette iskolája ügyes kezű tanulóit. Tanítónőjük kíséretében három felejthetetlen napot tölthettek Szlovákiában, kettőt Galgócon, amikor fogadták őket a polgármesternél, majd díjkiosztót, műhelymunkát szerveztek, és díszvacsorával zárták a pompás fogadást. Ráadásként a díjazott gyerekek egy napot még Pozsonyban tölthettek. A pályázaton fehérorosz, észt, szlovén, cseh, török, szerbiai, magyar, és szlovákiai gyerekeket díjaztak.

A felvétel a közös munkát örökítette meg, balról Péter, jobbról Tifani látható.
 

Scroll to Top