2014. Dec.03.

Natália és Réka kedvelik a verseket

  Vissza

Az óbecsei Petőfi Sándor iskola tanulói az udvarnoki versmondó vetélkedőnk igen eredményes szereplőinek bizonyultak az idén

A Jó Pajtás 44. nyelvművelő vetélkedőjén, vagyis az Udvarnokon megrendezett 4. Szűcs Imre Gyermekversmondó Versenyen 70 általános iskolás diák jelentkezett Bácskából, Bánátból és Szerémségből. Ily módon emlékeztek a 23 éve elhunyt Szűcs Imre költőről, a Jó Pajtás egykori munkatársáról, akinek a szülőfalujában és születésnapjához kötődően, valamint a magyar nyelv napjához közel eső időpontban szervezik meg a versenyt. Ezzel szeretnék életben tartani a Jó Pajtás nyelvművelő versenyének hagyományát is.

Valójában a vetélkedő egyik célja a vajdasági költészet népszerűsítése. A diákoknak és a fölkészítő tanítóknak, tanároknak az idén is nagy segítséget jelentett a Forum Könyvkiadó Vállalat gondozásában tavaly napvilágot látott Ezüsttulipán című kötet.

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói sikeresen szerepeltek, a hetedikes Bagi Natália első lett a 7. és 8. osztályosok kategóriájában, a hatodikos Bezeg Réka pedig harmadik az 5. és 6. osztályosok korcsoportjában. Őket láthatjátok a címoldalon.

Mindkettőjük nevével, fényképével találkozhattatok már a Jó Pajtásban, ugyanis Nati az idei népmesemondó verseny győzteseként is szerepelt, Réka pedig a zágrábi asztalitenisz verseny megmérettetésén jeleskedett. Arról beszélgetünk, hogyan sikerült ilyen szép eredményt elérniük. Nati már kiskora óta járt szavalóversenyekre, s kitartásának köszönhetően érte el ezt a szép eredményt.

 

- Igen – kezd a mesélésbe Nati –, elsős korom óta ott vagyok a szavalóversenyeken, s most végre első lettem. Emlékszem, sokszor izgultam… Most az Ezüsttulipánból választottam ki Herceg János Bácskai tájak bivalyokkal címűt. Nekem nagyon megtetszett, habár nem is értettem meg minden sorát. Köszönettel tartozom Benák Erzsébet magyartanárnőnek, aki sokat foglalkozott velem. Részenként tanultam meg a verset hangsúlyozni. A tanárnő kiültetett az ablakba, hogy lássam a fákat, az akácfát.

 

* Hogy volt Udvarnokon?
Egy kicsit izgultam, mikor kiálltam a színpadra, mert azt gondoltam, a nyolcadikosok biztosan szebben szavalnak, de ott volt előttem az osztályfőnököm, a magyartanárnőm, Kuszli Angéla, aki azzal bocsátott el, hogy ő lenne a legbüszkébb, ha most érnék el eredményt. Nagyon boldog vagyok, hogy első lettem. Sokan gratuláltak: a tanáraim, tanítóim, szüleim, barátaim, barátnőim, aztán a Facebookon sorjáztak a gratulációk.

 

* Egy hetedikes lány nemcsak a versesköteteket bújja, ugye?
Nagyon kedvelem a verseket, Petőfit, József Attilát, de olvasni is szeretek. Most éppen Leiner Laura: Szent Johanna gimi című könyvét olvasom. Fél osztály a fiatal írónő könyveit bújja.

 

* Mik a terveid?
Nagyon szeretnék eljutni a Himnusz és Szózat szavalóversenyre, a magyartanárnőn múlik, engem nevez-e be.

 

* Mesélj a hobbidról!
Nagyon szeretek táncolni. Háromévesen már balettre, nyolcévesen pedig a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör diszkó-, majd latin-amerikai táncra jártam. Nagyon sajnálom, hogy nem mehettem Isztanbulba, ugyanis akkor anyukám nem engedett márciustól táncra, mert leromlottak az osztályzataim az iskolában. Ősz óta azonban ismét táncolok Bognár Renáta csoportjában. Most éppen a karácsonyi műsorra készülünk.

 

* Ennyi elfoglaltság, tanulás mellett jut idő szórakozásra?
Igen, szeretek sétálni a barátnőkkel a Tiszán.


Hogy mit üzenek a Jó Pajtás olvasóinak? Legyenek kitartóak, ha valamit nagyon szeretnek csinálni, ne hagyják abba, ha nem sikerül először, lehet, hogy másodszor sikerülni fog.

 

---

 

Réka is szavalt már, de ilyen megmérettetésen még nem vett részt.

 

Engem is a tanárnő készített föl a versenyre – kapcsolódik a beszélgetésbe Réka, a verset is ő választotta nekem, s megtetszett Böndör Pál Az a hernyó című verse.  Mi is sokat gyakoroltunk, de nem volt nehéz, mert nekem tetszik a vers. Először mentem versenyre, s győztem. A tanárnő nagyon büszke rám, de én is magamra.

 

* Te izgultál-e a színpadon?
Egy kicsit.

 

* Mi a hobbid?
A pingpongozás. Szeretek olvasni is, most olvasom Tea Stilton Jéghercegnőjét. A diszkótánc is fontos a számomra.

 

* Mit kaptatok a versenyen?
Díszoklevelet, könyvjutalmat.

 

---

 

Itt van a tanárnő is, aki csak dicsérni tudja a lányokat.

 

Nati nagyon igyekvő, kitartó – mondja a tanárnő – sokat gyakoroltunk, a versnek szinte minden mondatát átbeszéltük. Az akkori szegénységet, a bivalyt, amit soha nem látott, csak az interneten… Azt a képet kellett maga előtt látni, ami nincs… Amikor megértette, akkor kezdtük a hangsúlyozást gyakorolni.

 

Réka nagyon jó előadó, az arcjátékával el tudja játszani a mondanivalót. A vers is játékos… Nagyon örülünk a szép eredményeknek, és szinte biztos, hogy jövőre is ott leszünk a Szűcs Imre szavalóversenyen.   

Koncz Erzsébet

Scroll to Top