2014. Dec.30.

Mindenből három

  Vissza

Bemutatjuk az újvidéki Erdős ikreket

Ha valaki meghallja az iker szót, rögtön az jut eszébe, hogy ennek a két teljesen egyforma személynek mindene egyforma: a ruháik, a szobáik, az iskolai felszereléseik. Az Erdős családnak azonban nemcsak kettőt kell venni mindenből, hanem egyszerre hármat, ugyanis az újvidéki József Attila általános iskola hatodik osztályába járó fiúk, László, Lehel és Levente hármas ikrek, azonban nem lehet rájuk azt mondani, hogy úgy hasonlítanak, mint (ebben az esetben) három tojás: Laci és Lehel egypetéjű ikrek, Levente különbözik tőlük, de csak kicsit.

Óvodás korukban okoztak némi fejtörést az óvónőknek, társaik azonban gyorsan befogadták a három fiút, hiszen nem mindennapi gyerekeknek számítottak. Nekik már nem okozott ekkora gondot, hogy különbséget tegyenek közöttük. Megkülönböztetésük az általános iskolában sem volt egyszerű, és tanáraik egy ideig képtelenek voltak megérteni, hogy az osztálytársaik hogyan tudják észben tartani, hogy ki kicsoda. Persze megtörtént, hogy véletlen összekeverték őket, de ebből nem volt semmilyen sértődés.

Az öltözködési szokásaik azonban eltérnek a többi ikerpárétól. Ők nem követik az „ikerdivatot”, azaz, hogy minden ruhadarabjuk egyforma legyen, és mindennap ugyanúgy nézzenek ki a feje búbjuktól a lábujjukig. A személyiségük is segít megkülönböztetni őket: míg Laci és Lehel beszédesebbek, Levente csöndesebb.

A három fiú érdeklődési köre nagyon eltér egymástól. Mint mindenkinek, nekik is megvan a kedvenc tantárgyuk az iskolában, de minden fiúnak más: Leventének a sok érdekes adat miatt a történelem a favoritja, ahogyan Lacinak is, de őt emellett még érdekli a földrajz és a hittan is, Lehelnek pedig a magyar, a fizika és a biológia köti le jobban a figyelmét. Nem véletlen, hogy mindegyik fiú szereti a természettudományokat, hiszen kedvenc csatornájuk a National Geographic, amit nézve további érdekességekkel bővíthetik a tudásukat.

Az iskolán kívül mindhárman járnak zeneiskolába is. Laci zongorázik és fuvolázik, Levente trombitázni szeretett volna, de testvére rábeszélésére ő is a fuvolát választotta, Lehel pedig hegedülni tanul. Amikor feltettem neki a kérdést, miért pont ezt a hangszert választotta, szerényen csak ennyit felelt: „Nem akartam egyforma lenni velük”.

A három fiú közül csak Levente sportol, méghozzá kajakozik. Július elején fogott először evezőlapátot a kezébe, de már kiskora óta tudta, hogy ő egyszer ezt a sportot fogja űzni. A másik két fiú sem veti meg a testmozgást, de inkább a passzív verzióját választják: nézik. Nyáron ők is figyelemmel kísérték a Brazíliában zajló futball világbajnokságot. És hogy kinek szurkoltak? Az argentin válogatottnak, és legfőképpen Messinek, ugyanis ő a kedvenc játékosuk – de számukra az első helyen mégis a híres magyar labdarúgó, Puskás Ferenc áll.

Miután lejárt a fiúk kötelezettsége, és a házi feladatot is megírták, jöhet a jól megérdemelt pihenés. A szabadidejükben, ha tehetik, kint játszanak az utcabeli gyerekekkel, de emellett szeretnek még tévét nézni és a táblagépezni.

A fiúknak is, ahogyan az összes gyereknek, van már elképzelése a jövőjükről. Laci kiskorától kezdve mozdonyvezető akart lenni, de ez a célja mára megváltozott. A zene szeretete magával rántotta, és fuvolatanárként szeretné megkeresni a kenyérre valót, de még ettől is jobban vágyik arra, hogy hivatásos zenészként szimfonikus zenekarban játszhasson. Leventének is régebben más volt az „álomfoglalkozás”: a történelmet kedvelő kisfiú gyíktudós akart lenni, de ma már inkább szép órákat tervezne. Lehel a számítógép előtt, fülhallgatóval a fején látja magát 20 év múlva, ugyanis programozással szeretne foglalkozni, emellett számítógépes játékokat is tervezne.

Az ikrek hű olvasói a Jó Pajtásnak, rendszeresen játszanak a különböző nyereményekért, illetve írásokat is küldtek már az újság számára. Kedvenc rovataik a Vicckupac, a Tech, és nagyon szeretik azon törni a fejüket, hogy vajon mit ábrázolhat az utolsó oldalon a kép? Ha rájöttek a megfejtésre, akkor pedig már küldik is a választ.

A barátaik már megszokták, hogy három egyforma pajtásuk van, de a külvilágnak még felcsillan a szeme a fiúk láttán. Ám egy biztos: ők sosem unatkoznak otthon, hisz mindig van kivel játszaniuk. Ők hárman egymás legjobb barátai.

Göblös Nikoletta

Scroll to Top