2017. Máj.13.

Matematikaverseny kárpátaljai élményekkel

  Vissza

Nemrég volt szerencsém eljutni Ukrajnába, a IV. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyre (NMMV). Április 28-án indultunk és május 1-jén értünk haza. A verseny Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zajlott és a hozzá tartozó kollégiumban voltunk elszállásolva. Vajdaságot összesen 20 általános iskolás diák képviselte. A 176 diák öt régióból érkezett: Erdély, Felvidék, Délvidék, Magyarország és a házigazda, Kárpátalja.
Az ünnepélyes megnyitó az Esztergom és a Győr teremben volt. Itt az a különleges, hogy az iskola régen törvényszékként, majd katonai laktanyaként működött. Ebben az időben az épület nagyon rossz állapotba került. A felújításhoz támogatást kértek a nagyobb városoktól, és egy-egy terem hálából azt a nevet kapta, amelyik várostól a segély érkezett.
Április 29-én városnézésre indultunk. Megnéztük Beregszász nevezetesebb épületeit, például az egykori Úri Kaszinót, amely ma Arany Páva étterem.
A versenynek két fordulója van, minden évben más régióban szervezik meg. Jövőre Szabadkán tartják ezt a megmérettetést. A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolából négyen mehettünk Beregszászba. Az 5. osztályt Erdélyi Nimród, a 6. osztályt pedig Nagy Albert, Somogyi Ákos és Nagygyörgy Zsóka képviselte. Helyezést ugyan nem sikerült elérnünk, de értékes ismereteket gyűjtöttünk és nagyon jól éreztük magunkat.
A II. forduló után megtekinthettük a munkácsi várat. Nagyon tetszett a még mindig jó állapotban lévő vár, ami arról híres, hogy Zrínyi Ilona katonái több mint két évig ellenálltak az erődítményt ostromló császári seregeknek.
Örülök, hogy eljutottam Ukrajnába és részt vehettem ezen a versenyen. Remélem, máskor is eljutok ilyen szép helyekre!
Nagygyörgy Zsóka

A felvételen a vajdasági versenyzők Munkács várában Zrínyi Ilona és az ifjú II. Rákóczi Ferenc szobra mellett

Scroll to Top