2015. Máj.07.

Lúdas Matyi az iskolában

  Vissza

Bemutatta: a Buzgó Nebuló Színész Tanoda Társasága, avagy az óbecsei Sever Đurkić iskola 3. c osztálya

Ki ne ismerné a Lúdas Matyiról szóló mesét, Fazekas Mihály elbeszélő költeményét, a belőle készült filmet, rajzfilmet?

A költő humoros formában mutatja be, hogy a furfangos szegénylegény hogyan jár túl a gazdag uraság eszén, és – akárcsak a mesékben – miként diadalmaskodik az ügyesség és az elszántság a kapzsiság és a butaság felett.

Nos, ennek a történetnek a modern földolgozását láthattuk nem sokkal május 1-je előtt az óbecsei Városi Színházban, a Sever Đurkić Általános Iskola harmadikosainak az előadásában. Nagy sikerrel alakítottak a kisdiákok, szinte a szemünk előtt játszódott le a szereposztás, a rendező utasításai… S mindez játékos formában. Mert a gyerekeknek ez játék volt, azt játszották el, hogy színre viszik a Lúdas Matyi történetét. S élvezték ezt a játékot! Csak úgy lubickoltak a szerepeikben! Közben oda illő népdalokat énekeltek, mint a Nád a házam teteje… kezdetű. Sokszor figyelmeztették egymást, utaltak a helyes beszédre, viselkedésre. Fő célja a játékosság mellett a szép beszéd ápolása.

Hogy hogyan készültek erre az előadsra, elmeséli a tanító nénijük, Potrebić Tőzsér Gabriella:

– Több hónapos munka érdeménye ez az előadás. Fazekas Mihály elbeszélő költeménye, László Tibor Lúdas Matyi, avagy a Libák gágogása, a nyárasdi színjátszók szövegkönyve s az egyénre szabott saját szövegem alapján készült a darab. A mese ismert, de a megközelítés módja merőben új. Itt minden és mindenki „libából” van. A szereplők a darab igényei szerint változnak libából emberré, fává stb. Premierre készülnek. Lúdas Matyit vinnék színre, de egyedi nézőpontból megközelítve, amelyben az állatok szemszögéből mutatják be a történetet a méltán híres, szegény, ám furfangos libapásztor kisfiúról.
A rendezésben, a forgatókönyv átalakításában nagy segítségemre volt Tóth Mária színésznő.

A szereplők a harmadik osztály tanulói: Mecek Mia, Szabolcski Szabolcs, Boldizsár Flórián, Latyák Helga, Deli Ivett, Balogh Martin, Szabadka Márk Onjeka, Nagy Natália, Velemirov Evelina, Farkas Illés, Horvát Orsolya, Tallós Anabella, Juhász Imola és a hetedikes Potrebić Tina.

Aki teheti, nézze meg az előadást, jól fog szórakozni!

Koncz Erzsébet

Scroll to Top