2015. Máj.07.

Korszerűbb lesz a pecesori iskola

  Vissza

Mi csak újságokkal érkeztünk, de azzal is örömöt okoztunk az Óbecsétől Topolya irányában mintegy 10 kilométerre levő Pecesoron. Április elejei ottjártunk előtt azonban olyan ajándékban részesültek a maroknyi intézmény lakói, amiről nyilván nem álmodtak. A tanyavilágba megérkezett a valódi Mikulás sok-sok értékes ajándéka a Magyarországon élő vajdaságiak egy tekintélyes csoportjának köszönhetően. A sajtó is felkapta ennek ürügyén az óbecsei Samu Mihály iskola pecesori kihelyezett tagozatát, talán soha korábban nem írt ennyit róla.

Lehet, ti is hallottatok arról, hogy tavaly decemberben jótékonysági Mikulás estet tartott Budapesten a Vajdasági Baráti Egyesület, a befolyt összeget pedig Pecesor egy épületben székelő óvodájának-iskolájának felújítására és felszerelésére ajánlották fel. A zenés esten felléptek a pecesori gyerekek is, de olyan vajdasági, vagy vajdasági származású fellépők, mint Csizmadia Anna, Fehér Nóra, a Török testvérek, Korhecz Imola, Szőke Zoltán, Varga Izabella, Dér Heni és Rúzsa Magdi.

Az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola kihelyezett tagozatának és óvodájának felújítására már nagy szükség volt. „Egy újságíró hívta fel rá a figyelmemet, hogy ez egy zsákfalu, 300-400 fős lakossággal, ahol gyakorlatilag nagyon rossz állapotban van az iskola és az óvoda is, és ezek olyan gyerekek, akik között van olyan, aki még Becsén sem járt. Ehhez képest ma a tropikáriumban kezdtek, parlamenti látogatás, Mátyás templom, Hilton, majd ugye itt az este, ahol gyönyörű fellépésük volt itt nálunk, nagyon aranyosak voltak” – mondta akkoriban Simon Vilmos, a Vajdasági Baráti Egyesület elnöke. Az egyesületnek egyébként ez volt a harmadik jótékonyság estje, mindhárom alkalommal más célra fordították az összegyűlt pénzt.

Reményeik szerint nem csak az épület szépül meg. Bővíteni szeretnék az iskola műszaki felszereltségét, és remélik, hogy a játszóteret is sikerül felújítani. Az adomány egy része célba ért, az iskola felszerelését gazdagítja egy laptop, egy vetítő... az adományoknak köszönhetően bizonyosan javulni fognak az oktatási körülmények.

Mausz Olívia igazgatónő az egyesület tagjainak nemcsak az anyagi támogatásért és a bordásfalért, a tornaszőnyegért, a fehér táblákért mondott köszönetet, hanem azért is, hogy a falu kisdiákjai a meghívásukra eljuthattak Budapestre, ami egy életre szóló felejthetetlen élményt jelentett a számukra. A megmaradt pénzből az iskolaszünet alatt meszelést és padlócserét is terveznek.

Lanc Ágota és Polyák Dóra tanítónők összesen 15 alsóssal foglalkoznak az intézményben. Az elsős és másodikos összevont tagozaton hatan, az idősebbeknél pedig kilencen tanulnak. Más szóval ők azok, akikért megmozdultak sokan.

Nagy Magdolna

Scroll to Top