2015. Máj.31.

Kihívás a megoldás megtalálása

  Vissza

A kúlai Kovács Alex nem hétköznapi eredményei a tanulmányi versenyeken

Nem elég a szorgalom, dolgozni is kell a matematikai sikerekért – vallja Kovács Alex, a kúlai Petőfi brigád iskola tanulója. Ez egyúttal talán kiváló eredményeinek a titka is. Alex még csak ötödikes, de tavaly és idén rengeteg megmérettetésen bizonyított, így nevére, teljesítményére nagyon sokan felfigyeltek. A sajtón kívül a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács, mely idén márciusban a kistehetségek közé emelte és díjazta, ezt követően március végén a magyarországi Nemzeti Tehetségnapon különdíjat vehetett át a Felfedezettjeink 2015 rendezvényen, ahol ráadásul ösztöndíjjal is jutalmazták. A sort folytathatjuk, mert bejutott a nemzeti tehetségek bázisába, mely a tehetségek követésével és támogatásával foglalkozik.

A 11 éves kúlai fiúra most joggal büszkék szülei, iskolája, ismerősei. Noha a tanév vége felé érkezve a versenyek ritmusa is lassult, Alexnek még mindig bőven akad tennivalója, ha más nem, hát kipihenni a fáradalmakat, hisz a tavaszi hónapokban egymást követték a versenyek, néha három nap egymás után különféle helyszínen, különféle tárgyból kellett bizonyítania.

Azaz, ha őt hallgatjuk, nem KELL, hanem LEHET. De miért ne mutatná meg mit tud? A matematika mellett a magyar nyelv, azon belül a nyelvtan a szíve csücske. Nem véletlenül mondják, hogy a jó nyelvész jó matematikus is. Szüleivel együtt számoljuk össze legfőbb sikereit: matematikából I. helyezés a községi matematikaversenyen, ugyancsak I. helyezés a Zrínyi Ilona tartományi matematikai emlékversenyen (az előző tanévben megyei I. díj), II. helyezés a Curie nemzetközi matematikaverseny szolnoki döntőjén, I. helyezés maximális pontszámmal a Mislisa alapszintű matematikaversenyen, majd II. helyezés a köztársasági döntőn, I. helyezés ugyancsak maximális pontszámmal a Kengurú nemzetközi matematikaversenyen, a matematikai olimpián ugyancsak I. díj, akárcsak a Bonifert Domonkos versenyen.

Mindezek hallatán senki sem vonhatja kétségbe, ha azt mondjuk, hogy Alex komoly kitartással, korát meghazudtoló magabiztossággal, tudatossággal valamint szorgalommal dolgozik. Ezenkívül bizonyosan a matematika iránti különös szeretet is szükséges ahhoz, hogy mindezt elérje. Arra a kérdésemre, hogy miért félnek sokan, és főleg miért nem tudják sokan a matematikát, azt mondja, mert nem ismerik. Gyakorolni kell, és megtanulható.

Én azért őszintén csodálom, hogy Alex mindemellett a magyar nyelv területén is kiváló eredményeket ér el. Ennek magyarázatát ő sem igen tudja.

– Közel áll hozzám ez a tárgy is. Gyakran logikára épül, kihívás a megoldás megtalálása – mondja.

Ebből a tárgyból is továbbjutott a köztársasági versenyre, de részt vett, és I. helyezést ért el a Simonyi Zsigmond tartományi helyesírási és tollbamondó versenyen is, és továbbjutott Budapestre a nagy Kárpát-medencei döntőre.

Alex célja mégis az, hogy kiváló matematikus legyen. Már harmadik éve öntudatosan halad ezen az úton, és nincs okunk kételkedni abban, hogy korán megmutatkozó tehetsége a következő években is érlelődni fog.

Scroll to Top