2014. Dec.01.

Ki a kedvenc írótok?

  Vissza

A miénk Leiner Laura, akivel interjút is készítettünk

Iskolánkban szó szerint Leiner Laura-láz tombol, mi, felsősök az írónő könyveit ,,faljuk”.  Ezek azok a művek, amelyeknek a szereplőivel tudunk azonosulni s tanulunk is tőlük. Ezért döntöttünk úgy a magyartanárnővel, hogy megpróbálunk az írónővel egy beszélgetést készíteni. Összeírtam a kérdéseket, és elküldtem neki e-mailben. Magam sem reméltem, hogy ilyen gyorsan választ kapok.

 

* Eddig 18 könyve jelent meg. Mikor és miért döntött úgy, hogy ifjúsági regényeket fog írni?
– Az első regényemet 18 éves koromban írtam, azóta jelennek meg köteteim. Nem volt tudatos, egyszerűen csak leültem, és elkezdtem megírni a fejemben lévő történeteket. :)

 

* Honnan veszi az ihletet a könyveihez?
– Általában csak eszembe jut egy téma, vagy egy szituáció, ami érdekes lehet, és amivel szívesen foglalkoznék egy könyvben.

 

* Hol szokott írni?
– Otthon szoktam írni az asztali számítógépemnél.

 

* Körülbelül mennyi ideig tart megírnia egy könyvet?
– Gyorsan írok, akkor kezdem, amikor bennem már összeállt a teljes kötet, azonban az írást megelőzi egy folyamat, amikor fejben felépítem a regényt.

 

* Amikor megírta a Szent Johanna gimi első részét, gondolta-e, hogy ekkora sikere lesz?
– A Szent Johanna gimi első része négy évvel ezelőtt jelent meg, amikor nagyon hiánypótlónak számított egy olyan ifjúsági regénysorozat, ami „itt és most” játszódik. Bíztam benne, hogy az olvasók szeretni fogják.

 

* Tudom, hogy tartja a kapcsolatot az olvasóival különböző közösségi oldalakon és gondolom, sok levelet kap. Hogyan fogadja ezeket?
– Számomra az a legfontosabb, hogy az olvasóim bármikor el tudjanak érni, ha kérésük vagy kérdésük van hozzám, ezért napi szinten használom valamennyi közösségi szájtot. Fantasztikus közösség alakult ki ezeken az oldalakon az elmúlt években.

 

* Milyen érzés, amikor az utcán, vagy egy könyvesboltban meglát valakit, miközben az Ön könyvét olvassa?
– Óriási érzés, minden alkalommal meghat, amikor egy olvasómnál az én regényemet látom. :)

 

 

* Nyert már díjakat a könyveivel. 5 Libri Aranykönyvet 2010-től 2013-ig minden évben. 2011-ben két könyvével is. Számított ilyen nagy sikerre?
– Két Libri Aranykönyvet nyertem, az Útvesztő és az Örökké kötetekkel, a többi regényem jelölve volt, ami hatalmas megtiszteltetés. Nem számítottam a díjakra, de számomra az a legfontosabb, hogy ezeket az elismeréseket az olvasók szavazták meg nekem.

 

* Szokott könyvbemutatókon illetve irodalmi esteken résztvenni?
– A munkatempóm miatt nagyon kevés felkérést tudok elvállalni, ezért évente kétszer SzJG (Szent Johanna gimi – a szerk. megjegyzése) találkozót tartunk Budapesten a Petőfi Csarnokban, ezen kívül pedig dedikálásokat is szervezünk.

 

* Milyen programok vannak egy ilyen találkozón?
– Az SzJG találkozók alkalmával egésznapos programmal várjuk az olvasókat. Minden ilyen eseménynek van tematikája, legutóbb a Halloween volt a téma, amikor is szinte mindenki beöltözve érkezett. A találkozón a könyveimmel kapcsolatos programok mellett (kvízek, rejtvények), író-olvasó találkozó, versenyek is vannak, de ezeknek a találkozóknak leginkább az a lényege, hogy egy egész napot töltünk el együtt.

 

* Körülbelül mennyien mennek el egy ilyen eseményre?
– Az V. és a VI. SzJG találkozó is teltházas volt. :)

 

* A könyveivel milyen üzeneteket szeretne küldeni a fiatalok felé és Ön szerint sikerült-e ezeket átadni a történetein keresztül?
– A legnagyobb dolog számomra az, hogy évek óta olyan leveleket kapok az olvasóimtól, amiben arról írnak, hogy a könyveim hatására megszerették az olvasást. Azt hiszem, íróként ennél nagyobb elismerést nem érhet. :)

 

* Lesz-e újra dedikáló körút? Ha igen, akkor mikor?
– Igen, az új regényem megjelenése után (Késtél, a Bexi-sorozat első kötete) tervezünk egy újabb utat.

 

* Tervez-e Délvidékre jönni? 
– Nagyon szeretnék, remélem, hogy hamarosan ellátogatok. :)

 

A levél végén kedvenc írónőnk megköszönte a kérdéseket, és sok szeretettel üdvözölte az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóit és pedagógusait. Remélem, a következő interjút már személyesen tudom elkészíteni vele.

 

Scroll to Top